Historia

44.e loppet simmades 2023! – Nu laddar vi för loppet 2024!

I början av förra seklet arrangerades Strömsimningen. Sista Strömsimningen ägde rum 1927. Då förklarades vattnet i Riddarfjärden och i Stockholms ström vara otjänligt för bad, och tävlingarna åren därefter fick avbrytas… (Kopierat från Stockholmvatten.se) 1927 hade det gått så långt så att den populära simtävlingen Strömsimningen genomfördes för sista gången. Man kunde från tävlingsledningens sida inte längre garantera simmarnas hälsa. Inte långt därefter stängdes Strömbadet och badförbud infördes i Riddarfjärden. Ett badförbud som höll i sig fram till 1976. Läs mer här: Klick

Vattnet i Riddarfjärden började renas igen

Under 1960- och 1970-talen började man rena vattnet i Riddarfjärden och Strömmen. Så småningom kunde man till och med tillåta att flera platser öppnades för bad. Nu föddes en idé hos Simklubben Neptun. I samband med att Stockholms Stads Idrottsstipendium delades ut till en av de stora ledargestalterna i SK Neptun – Sven Håkan Paulsson, fick denne en möjlighet att uppvakta dåvarande kultur- och miljöborgarrådet Thorsten Sundström med ett förslag att det åter skulle anordnas en simtävling mitt i huvudstaden, med mål framför Stadshuset.

1976 var vattenproverna fullt acceptabla

1976 blev vattenproverna fullt acceptabla och Sundström kunde ge klartecken sedan det visat sig att vattnet i Riddarfjärden blivit så rent att det inte var någon risk att förlägga en simtävling till böljorna mitt i huvudstaden. Totalt hade Stockholm Stad då satsat 400 miljoner för rening av Stockholms vatten. Det var så rent att man kunde dricka vattnet. (Fråga bara Mats Hulth.) Riddarfjärdssimningen blev ett PR-mässigt bevis på att denna reningssatsning gett resultat.

Neptun drog igång Riddarfjärdssimningen

Simklubben Neptun drog då igång Riddarfjärdssimningen – som blev en succé från första simtaget. Man har sedan med spänt intresse följt denna simtävling även i världens andra huvudstäder och miljonmetropoler. Flera tusen personer har följt tävlingen från Västerbron och Norr Mälarstrand vid dess stortid.

78 kom till start premiärsimningen – fjortonåring vann

Premiärtävlingen ägde rum 7 juli 1976 och arrangörer var förutom Simklubben Neptun även Dagens Nyheter, Stockholms Länsförening av Svenska Livräddningssällskapet-Simfrämjandet och det var ett inslag i evenemanget Juliaden. Tävlingen lockade 78 deltagare mellan 12 och 63 år som tillryggalade 3 200 meter från Stora Essingen till Stadshuset. Och de var ivrigt påhejade av cirka 7-8 000 åskådare, som klängde på Västerbron och längs Norr Mälarstrand. Premiärvinnare blev blott fjortonårige Fredrik Dolk från arrangörsklubben som vann på tiden 37:00.

Startpistolen klickade i premiären – borgarrådet skrek igång

Starten skedde de första åren nedanför Electrolux på Stora Essingen. Och det började inte bra för arrangörerna. För vid premiärtävlingen klickade startpistolen. Men startern, borgarrådet Thorsten Sundström, fattade snabbt galoppen och skrek igång simmarna. Men det gick bra det också. DN svarade för publicitet och bjöd på omklädningslokaler. Trygg Hansa stod för handdukar de första åren. En annan av SK Neptuns ledare Set Hjärpe hade jagat upp militärer som ställt upp både bastutält och tält för omklädnad. Målgången har sedan starten varit i Stadshusparken där trappen nedanför Stadshuset är målplats. Detta ändrades dock till 2011 pga giftermålen i stadshuset.

Julitävlingar först – sedan i augusti

De fyra första åren gick tävlingen första onsdagen i juli, i anslutning till DN-galan i friidrott. Men 1980 tvingades man emellertid flytta evenemanget till augusti. Det var för kallt i vattnet i början av juli. Det måste nämligen vara minst 16 grader för att tävlingen skall tillåtas och kunna utkämpas. I annat fall är hälsorisken för stor. Riddarfjärdssimningen och dess resultat vid vilken temperatur och hur länge man tillåts simma blev sedan ”världsstandard” och infördes i de internationella reglerna.

1982 – en nytändning

1982 klev DN av som sponsor, och det var risk att det inte skulle bli något simlopp alls då arrangörsklubben efter sex tävlingar inte ansåg sig klara av arrangemanget utan medhjälp. Dagens Nyheter – som tidigare ställt upp som sponsor – hade börjat hårdspara och hoppade av. Istället klev nuvarande Stockholm Vatten AB in som sponsor och kunde med sina insatser att rena Stockholms vattensystem, nu också visa upp dess resultat!

1988 ställde inte mindre än 300 simmare upp, och 1989 gick vågorna höga och ställde till stora problem för de 217 simmarna i det nittongradiga vattnet. Riddarfjärdssimningen fick också en nytändning med höga anmälningssiffror under de år Stockholms Vattenfestival arrangerades.

2002 fick man ställa in

Det enda tillfälle, under en snart 40 årig verksamhet, som tävlingen nu fick ställas in var när det olyckligtvis inträffade ett avloppsproblem och en pumpstation svämmade över sina breddar och vattnet då under några dagar förklarades som olämpligt att bada i.

Inga tillbud

Under alla år som Riddarfjärdssimningen genomförts har det lyckligtvis inte varit några tillbud. Men vänta, jo faktiskt var det redan det första året som en simmare saknades vid målgången. Det innebar en febril säkerhetsinsats, där man gick igenom alla bilder som tagits för att kunna identifiera den saknade. Det visade sig att denne unge man, som bodde på Kungsholmen tröttnat, klivit upp och gått hem, för att sedan gå ut och dansa.

Riddarfjärdssimningen – en tradition

Riddarfjärdssimningen har nu blivit en tradition där tävlingssimmare och motionärer möts i en ojämn men rolig kamp. 2004-2007 var det dessutom ett dubbelarrangemang tillsammans med friidrottstävlingen Midnattsloppet Stockholm 2athlon, ett inslag i den numera så populära aquathlonverksamheten, d.v.s. simma och springa efter varandra. Stockholm 2athlon samlade ca redan 2004 80 tävlande. I och med instiftandet av Stockholmsklassikern från och med 2005 kan vi erbjuda Stockholmare och andra ett attraktivt motionsinslag.

Publicitet

Hur blev det med det den ursprungliga tanken – att för omvärlden slå sig för bröstet och med tävlingen bevisa att man var så duktig med miljötänkande och speciellt att rena vatten i Sverige att man till och med kunde bada och arrangera simtävlingar mitt i City? Sex månader efter premiärtävlingen 1976 damp det ner ett tidningsurklipp från en av Hong Kongs dagstidningar, där man kunde läsa om Simklubben Neptuns och Stockholms Stads Riddarfjärdssimning med en lika stor bild på vår dåvarande store svenske simmare Arne Borg, som fotograferats med Stadshuset som bakgrund.

3 år utan tävling – ny sponsor 2011, Swimshop.se går in

2008-2010 arrangerades inte Riddarfjärdssimningen. Simklubben Neptun lade stor möda på arrangemanget, och det blev för tufft att även arrangera tävlingen vid sidan av den mycket framgångsrika tävlingssimningen. Simstjärnor som Therese Alshammar, Stefan Nystrand, Petter Stymne och Simon Sjödin har simmat OS för föreningen, och det var ett tungt beslut att lägga tävlingen på is. Men 2011 blev det nya tag, och tillsammans med Swimshop.se arrangerades åter tävlingen.

2011 – Stockholm visade sin bästa sida

139 tappra simmare tog sig till målet i Rålambshovsparken. Nu var starten vid Stadshusparken och en nästan rak sträcka till “Rålis”. Vinnare var Spårvägens landslagssimmare Stina Gardell som segrade på tiden 19:52 och därmed slog alla herrar i tävlingen. En helt underbar dag var det i Stockholm och Riddarfjärden låg spegelblank framför de 141 startande.

2012 – Stor ökning av deltagare

18 augusti var datumet 2012 – hela Stadshusparken var full med deltagare och publik. Vädret var lite mildare än året innan. I år var det även SM i fensimning öppet vatten som stod på programmet. De tappra deltagarna i fensimningen startade 10 minuter före simmarna. 218 simmare startade och alla kom i mål, det är starkt! Snabbast av alla var Anton Björk-Teuscher från Set Sail IF i Karlstad. Han vann på 20:41. Snabbast i damklassen var Emma Karell på 23:55. En härlig dag med många simmare och mycket publik!

2013 – 2 distanser
Nyhet för året var distansen 2500m. 2013 var också året då Svenska Simförbundet startade sin satsning på Öppet Vatten lopp. 2500m ingick i Head Open Water trophy, en tävlingsserie över Öppet Vatten lopp där simmarna samlar poäng. Det loppet vanns av unge Gustav Swedenborg från Järfälla. Damklassen vanns av Angela Fox från SK Ran i Malmö. 5:a på herrsimmaren kom en rutinerad triathlet/open watersimmare från USA, Rod McClave.
I 1609m tävlingen var det otroligt jämnt. Klubb och träningskamraterna Anders Haglund och David Schardt kom sida vid sida mot målet i Rålis. Till slut var det Anders Haglund som simmade snabbast till målet med sluttiden 22:20. Damklassen vanns även den av SK Neptun simmare och Maria Edstedt stod överst på pallen med tiden 24:03.
Nystartsrekord i antalet deltagare, 273 simmare kom till start.

2014 – 3 distanser och deltagarrekord
Riddarfjärdssimningen utökades med ett instegslopp över 800m detta år. Totalt kom 379 simmare till start i de 3 loppen, samt 29 simmare testade på 200m Öppet Vatten provet. Så över 400 personer visade sina simkunskaper i Riddarfjärden.
För första gången någonsin tävlades det även om Distriksmästerskapsmedaljer. Loppet över 2500m var klassat som DM Öppet Vatten. Riddarfjärdssimningen 2500m vanns av Simon Wanna från Säffle, med en liten spurtduell mot Mike Thorén från Motala. Vinnartiden blev 27:18. Damklassen vanns av Laura Lajunen från SK Neptun med tiden 28:49.
Distansen 1609m, från Stadshuset till Rålis, vanns av Järfällas Samuel Talback på tiden 20:09. Damklassen vanns av Emma Gustafsson på 21:22.

2015 – Eltidtagning och nytt rekord på 1609m
I år var första gången Riddarfjärdssimningen använde eltidtagningKlarblå himmel och Stockholm visade upp sig i all sin glans. Stjärnglans hade vi även av Simon Sjödin från arrangörsklubben SK Neptun, som ställde upp i Riddarfjärdssimningen exakt en vecka efter han simmade VM final på 200m medley. Inte helt förvånande var det Simon som stod som segrare över 1609m på det nya rekordet 19:48,1.
-Mycket jobbigare än en VM-final, 
var kommentaren från Simon direkt efter loppet.På damsidan så vann proffstriathleten Jessica Broderick från USA på 21:26,3.Det längre loppet över 2500m vanns av Turebergs Hugo Eriksson. Därmed klev han högst upp för första gången (Hugo var 5.a ifjol). Tiden för Hugo var 30:01,5. På damsidan vann Laura Lajunen för andra året i rad, i år på tiden 30:44,4.En otroligt skön dag var till ända och en kommentar vi tar med oss var -detta är öppet vatten simning på riktigt!
Se film från loppet 2015 här – KLICK.

2016 – Vilken dag! 3200m åter som distans
Efter en kylig start på augusti som var det åter hyfsad värme när Riddarfjärdssimningen simmades den 20/8. Sköna 19 grader i vattnet och solen kom fram lagom till start. 2 distanser stod på schemat för dagen, 3200m och 1609m. Vi fick se ett otroligt bra startfält på 3200 med i princip de 5 bästa i Sverige.
Det var ett tätklunga upp mot Stadshuset på loppet över 3200m, sedan visade det sig att Simon Wanna från Karlstad som var starkast för dagen – vinnartid 36 minuter och 11 sekunder. Det är snabbt! Simon vann drygt 25 sekunder före Kristian Kron, Helsingborg och Anton Björck-TeuscherSimklubben S02. På damsidan så segrade Laura Lajunen för 3.e året i rad, nu med tiden 41:26 (totalt en 13.e plats för Laura). 139 simmare kom till start på 3200m och endast 1 bröt loppet, starkt!

På klassiska 1609m (Stadshuset till Rålambshovsparken) så kom det 190 simmare till start. Endast 2st bröt loppet så vi fick 188 simmare till Rålambshovsparken. En relativt klar segrare med tiden 20:39.84 blev Neptunsimmaren Håkan Agnell, ca 30 sek före Spårvägens Erik Ottosson. På damsidan var det desto tätare, endast 2 sekunder skiljde 1.an och 2.an åt. Segrare blev Elvira Eklund Ramböl från Karlstad före Cornelia Eklund från Väsby.
Massor med glada miner och många simmade sitt första simlopp någonsin!
Vårat kortaste lopp, 200m Öppet Vattenprovet var det ca 40st starka simmare som provade – och klarade.

En härlig dag till ända – simmare födda från 1937 till 2004 deltog i årets lopp. Fantastiskt!

2017 – Sommarens “värsta” förmiddag!
Bryggerierna och uteserveringarna kommer inte minnas sommaren 2017 som den mest fantastiska sommaren. Den 19/8 tajmade vi dessutom in sommarens blötaste förmiddag. Regnet öste ner från tidig morgon och ökade fram till tävlingarna skulle börja. Men våra härliga funktionärer och simmare höll humöret på topp för nu skulle det simmas 3200m och 1609m i Riddarfjärden.
Först ut var starten på 3200m vid Rålis. Tidigt i loppet var det svenska mästaren i Öppet Vatten-simning, Haningesonen, Kristian Kron som skapade sig en behaglig ledning som han aldrig släppte. Vinnartiden blev 37:49 och Kristian kom i mål med vilopuls (!). Bakom Kristian var det jämnt mellan Mattias Glenesk. SK Neptun och Hugo Eriksson från Tureberg. Damsidan vanns av Christine Ekman, SK Neptun före landslagssimmerskan Michelle Coleman från Spårvägen SF. 165 simmare kom i mål på 3200m – nytt rekord, stark jobbat!

Starten för 1609m går vid vårat vackra Stadshus – Nästan 200 simmare startade för att ta sig snabbaste vägen till Rålambshovsparken. Rätt tuffa förutsättningar och en del gungningar i vattnet. Härligt ändå och som Öppet Vatten simning ska vara. Snabbast av alla var Ola Strömberg, representerades Malmö KK. Ola hade precis simmat 3200m och kommit 6:a och begav sig alltså direkt bort till Stadshuset och starten för 1609m. Snabbt gick det också – Ola tangerade Simon Sjödins rekord på 19:48. Då är dom 3st som simmat under 20 minuter. Stina Gardell var även hon under 20 minuter 2011. Stina vann faktiskt damklassen även i år med tiden 21:08.

God fika fanns på plats i Rålambshovsparken till alla simmare. Tack alla simmare och funktionärer för en härlig dag!

2018 – Stockholm visade åter att vi kunde ha sommar i Augusti
Redan kl 06.00, när solen precis gått upp, låg Riddarfjärden spegelblank. Vädermässigt skulle detta bli en underbar dag. Och det syntes i resultatlistan, endast 1 deltagare bröt något av de 2 loppen.
Massor med folk kom till starten för långloppet, 3200m i Rålis. 135 simmare startade de 3200meterna kl 09:30. Fjolårssegraren Kristian Kron bar favorittyngden med bravur och hade loppet under kontroll hela vägen, segertiden blev 38:25 – dryga halvminuten långsammare än ifjol. Återigen var Mattias Glenesk 2:a och SK Neptun rundade av trippeln med Johan Dahlgren. På damsidan fick vi en Täbysimmerska som segrarinna, Esther Rydbeck Nordén.

Inför många turister gick starten på 1609m. Här tog fjolårssegraren Ola Strömberg taktpinnen direkt och segrade i år på 21:50. Ryktet säger att det var riktigt strömt och vågigt idag så tiderna blev lite påverkade av det. Damsegrarinnan var inte långt efter Ola.. Cornelia Eklund från Väsby SS gick i mål på snabba 22:37 – snabbt summet!

Vi hade även Öppet Vatten-provet (ett simkunnighetsprov över 200m) med ett 40-tal deltagare. Allt som allt en härligt dag mitt i stan!

Nu laddar vi för 40-årsjubileum 2019. Tack alla simmare, funktionärer och publik för i år!

2019 – Riddarfjärdssimningen för 40.e gången!
Spänning i luften när det skulle simmas för 40.e gången – häftigt tyckte vi!  313 st simmare kom i mål på de båda loppen över 1609m och 3200m. Strax över 40 st deltog i “lilla Riddarfjärdssimningen” – loppet på 200m som Spårvägen SF höll i vid målområdet. Det är ett kombinerat simkunnighets och testlopp. Uppskattades av deltagarna. Dessutom fick de ett simborgarmärke efter avklarade 200m. Så totalt var det 360 simmare i vattnet den här sköna augustidagen.

Strax innan 10 gick starten för loppet på 3200m. Tidigt tog Isak Eliasson (landslagssimmare från Spårvägen SF) kommandot och fick med sig simmare som var betydligt äldre, och kanske mer rutinerade i Öppet Vatten-simning. En härlig simning hade simmarna bort mot rundningen vid Stadshuset. Sedan är det lite tuffare på tillbakavägen. Med 200m kvar fick publiken se en härlig duell mellan 3 simmare. Där blev det den mest rutinerade simmaren i vattnet, svensk mästare på 1500m på 90-talet, Ola Strömberg som avslutade bäst. Lite fulknep (inom regelboken) avgjorde spurten mot Stefano Prestinoni. Segertid för Ola 43:39. På damsidan var det inte lika jämnt, där blev det Felicia Östlund från Skuru som segrade med ca 40 sekunder före Annica Wallin-Gyökeres. Segertid för Felicia 46:33.  137 starka simmare gick i mål på loppet över 3200m.

Återigen mycket folk vid Stadshuset inför starten på 1609m – det är ett härligt inslag i citypulsen. Segern skulle stå bland 3 herrar, Ola Strömberg, Ola Selvrenius och Hjalmar Mueller. I detta lopp blev det ungdomen som segrade – Hjalmar Mueller från SK Neptun segrade med tiden 22:18. I damklassen blev det även på 1609m en klar segrarinna, Isabell Teglöf segrade drygt minuten före Lovisa Jönsson SS04. 23:50 segrartid. Totalt gick 176 simmare i mål, endast 3st bröt loppet.
Stockholm visade återigen en fin sida, när simmarna hängde kvar i Rålambshovsparken och njöt av simmarfikan som var till alla deltagare.

2020 – Vi kunde arrangera trots Coronaläget!
Vi fick tillstånd att arrangera trots världsläget. Det var ett speciellt Riddarfjärdssimning. Många startgrupper, väldigt utspritt och färre deltagare än vanligt. Men alla som simmade var väldigt glada att vi kunde arrangera ett säkert lopp ändå.

2021 – Riddarfjärdssimningen stod som arrangör för Öppet Vatten SM!
I år arrangerade vi Öppet Vatten SM över 5000m, Ungdoms-SM över 2500m och Masters-SM över 2500m. Efter dessa lopp var det såklart vanliga Riddarfjärdssimningen på 1609m och 3200m.

Under alla år vi har arrangerat har det nog aldrig varit stökigare vatten och mer vågor än denna augustidag 2021. Vinden kom från väster och skapade höga vågor mellan Preem-macken och Stadshuset. Vågor och motvind gjorde loppet bland de tuffaste nånsin.
Starka simmare tog sig i mål och gjorde en utomordentlig insats på alla distanserna. Dagen blev lång för funktionärerna som också fick jobba hårt med all logistik när vi startade simmarna i 10 startgrupper.

Snabbast simning stod Christoffer Jedel från Mölndal för, när han simmade 5000m på 1:03,32 och gick i mål som svensk mästare i Öppet Vatten simning. Damklassen vanns av Elise Öberg från Njurunda som simmade 5000m på 1:12,56.

2022 – Vilket väder! (regn, regn och regn)
Tävlingsledningen märkte redan timmar innan tävlingsstart att detta kommer bli en lång dag. Byte av kläder 2 ggr innan starten gick. Men iväg simmade ett stort gäng på 3200m.
Snabbast var Pijus Guvenius från Stockholmspolisen. Pijus hade en tuff fajt med Samuel Lönnberg Flores från SKK. Vinnartid 41,44 – 4 sekunder före Samuel. Damernas distans vanns klart av Lilly Eriksson från SK Neptun, tiden blev 43,48.
På distansen 1609m så var det en fajt mellan Fredrik Axegård, Team Swimshop och William Erneholm från Spårvägen. Lite olika vägar sista 400m och Fredrik kunde gå i mål först på tiden 20,02. 15 sekunder före William. På damsidan var det bara Väsby SS på prispallen. Vinnare blev Tova Andersson på snabba 21,21 – ca en minut före klubbkompisen Ebba Andersson.
Uppehållet kom lagom till att simtävlingen var slut. Tack alla för 2022. Bättre väder nästa år!

2023 – En bra “sommardag” 2023.
En helt ok dag vädermässigt, i alla fall för att vara 2023. 2 lopp simmades, först ut var 3200m. Simmarna var glada och pigga när de hoppade i vattnet strax innan 9:00 för kort insimning. Starten gick 9:05 och mot Stadshuset simmades det. Tidig ledning av Hugo Östling från Spårvägen, ifjol var Hugo 5:a i loppet. Han fick simma sololopp nästan hela vägen och blev Riddarfjärdsmästare och Distriktsmästare med fina tiden 41 min 5 sekunder. Lite mer än 1 minut före Uppsalas Peter Lundberg.
Damernas lopp vanns av S02’s (Göteborg) Pernilla Lindberg. Hon låg i närheten av grabbarna som kom 2-4 så kunde hänga med där. Pernilla kom 5:a totalt i loppet (tid 42.39), nästan 2,5 minut före Motalas Greta Sjögren.
Distriktsmästarinna i Stockholm blev Felicia Östlund från Skuru, 3:a totalt bland damerna.
På 1609m var det Felix Norlin, SKK, som drog upp tempot direkt och segrade på fina 19:53,9. Därmed gick han med i sub 20 klubben som bara hade 3 medlemmar sedan tidigare. Simon Sjödin, Ola Strömberg och Stina Gardell.
På damsidan så var det faktiskt så att Felicia Östlund tog en dubbel. Hon vann även 1609m på tiden 22,46 – 5 sekunder före Rut Kämblad från Örebro. Stark att ta en dubbel på så kort tid!
Vi summerar en mycket bra dag med glada simmare och funktionärer från Spårvägen SF och SK Neptun. Vi tar sikte på 2024!

Här finns en sammanställning över segrare + annan information från 1976 till 2017  (öppnas i nytt fönster)