Intervju

Här kommer vi publicera intervjuer som handlar om simning i allmänhet och öppet vatten simning i synnerhet.
Vi börjar med våran meste deltagare genom tiderna. Solveig Luckhurst som har simmat 35 av 36 möjliga lopp.

Namn: Solveig Luckhurst
Ålder: Pensionär om ett år
Yrke: Grafisk formgivare
Familj: Man och tre barn
Simbakgrund: Tränade och tävlade i tonåren. Svensk ungdomsmästare 1964 på 200 bröstsim. Varit simlärare och tränat ungdoms­grupper
Hej Solveig. Du är den som simmat Riddarfjärdssimningen flest gånger, 35 lopp av 36 möjliga. Vad är det som du gillar med Riddarfjärdssimningen?

Det känns fint att vattnet i Stockholm är så rent att man kan simtävla mitt i stan. Det brukar vara härlig stämning (om vädret är fint) vid starten vid Stadshuset när man står där och väntar tillsammans med en massa turister som inte vet vad det är frågan om.
Mer personligt så är det ändå en slags hatkärlek… Jag gruvar mig alltid före loppet, men efter målgång känner jag mig väldigt stolt, nöjd och mår jättebra.
Och så är det så gott fika att se fram emot när man kommer i mål.

Har du något speciellt roligt minne från något av dina lopp?
Den legendariske simmaren Arne Borg var prisutdelare flera år i början och han delade ut medaljer till alla när de kom i mål.
I slutet av 1970-talet gjorde jag ett reportage i en veckotidning om hur det kändes att simma Riddarfjärdssimningen. Då skojade vi till det lite. För att få lite Vasaloppskänsla hade jag ordnat blåbärs­soppskontroller i flera av följebåtarna som vaktade utmed banan. Smakade jättebra.

Har du provat på olika distanser?
De första 31 åren var sträckan 3 200. Sedan nystarten 2011 kan man välja på flera olika och jag har provat både 2 500 och 1 609.

Hur håller du dig i form?
Jag cyklar mycket, promenerar och försöker simma två till tre gånger i veckan.

Vad tycker du är kul med Öppet Vatten-simning?
Det är en härlig frihetskänsla att göra något man behärskar. Tankarna svävar fritt.
Har även genomfört Vansbrosimningen fem gånger och sett den utvecklas från en ganska liten tävling på 1960-talet (119 starter 1967) till det jättearrangemang den är nu (7 639 starter 2014).

Har du tips till någon som inte provat Öppet Vatten-tävling förut?
Man klarar mycket mer än man tror och det enda man egentligen behöver är baddräkt eller badbyxor. Bli inte avskräckt av andras proffsiga utstyrslar. Simtekniken är viktigare än prylarna. I år, med bara baddräkt, simmade jag sju minuter snabbare än för två år sedan med våtdräkt.

Ska du köra 2015?
Absolut. Jag vill inte bryta min långa deltagarsvit. Om jag är frisk och inget oförutsett händer så fortsätter jag tills jag kört 50 lopp, vilket lär inträffa 2030 om Riddarfjärdssimningen inte ställs in något år.

Hur ser din träning ut fram till augusti?
Jag är med i en masterssimklubb. Ibland tränar vi tillsammans och ibland simmar jag själv. Att tävla i mastersim är kul för det gör att man har delmål för träningen och blir mer motiverad. Jag behöver lite press. Det är också roligt för att alla kan delta – man tävlar i åldersgrupper i femårsintervaller från 25 år och uppåt. Många är långt över 80 år och fortfarande sportiga och jätteduktiga.

Har du någon annan rolig anekdot kring Riddarfjärdssimningen?
De första 31 åren fick alla deltagare en badhandduk att svepa in sig i efter målgång, vilket betyder att jag har en ordentlig samling Riddarfjärdshanddukar i olika kvalitet och färg.

Finns det en förklaring till att du inte har 36 av 36 lopp under Riddarfjärdssimningens historia?
Förklaringen till att jag tvingades missa Riddarfjärdssimningen 1986 är att jag var gravid i åttonde månaden och doktorn sa stopp. Men vid två andra tillfällen har jag simmat när jag varit i tredje månaden. Lustigt nog blev de två barn som redan i magen fick vara med och simtävla själva intresserade av simning och började träna och tävla. Han som föddes 1986 har helt andra intressen.

Tack Solveig! Väldigt kul att höra.
Är det någon annan som har rolig historia att berätta kring Riddarfjärdssimningen så hör gärna av er på info@swimshop.se